Nybörjar guide (Hur arbetar man med Sello)

På denna hjälpsida ska vi gå igenom hur man ska tänka om man är ny på Sello och bra upplägg för hur man arbetar. Sello är inte så komplicerat som du tror, visst finns det mycket inställningar, information, knappar med mera. Men mycket av sakerna kan det ett tag för dig innan du börjar använda.

Tanken är att kopplar ditt Sello konto till webbshoppar, marknadsplatser med mera. Så fort du har kopplat till Sello verktyg mot dom olika kanalerna så behöver du produkter. När du har produkter i Sello aktiverar du dom för din kanaler, produkterna kommer skapas på marknadsplatserna och webbshopparna. Sen kommer dina kunder förr eller senare handla av dig då kommer Sello automatiskt läsa in dina ordrar och synka mot ditt produktlager så att lagersaldot alltid är rätt på alla dina säljkanaler.

Sello består av följande sidor:

• Start (Dashboard, försäljningsstatistik och information om Sello)
  • Order (Sidan där dina ordrar läses in där du hanterar dina ordrar)
  • Lager (Ditt produktlager, här ligger alla dina produkter som du ska sälja)
  • Utkorgen (Verktyg för att publicera auktioner på Tradera)
  • Inställningar (Sida för att anpassa dina inställningar för ditt Sello konto)
  • Konto (Sida för dina inbetalningar och fakturor)

Först och främst måste du koppla ditt Sello konto till dina marknadsplatser och webbshop som du har konto hos. Vi har hjälpsidor här som visar dig hur du ska gå tillväga.
Nästa steg är att skapa produkter i Sello som du ska sälja.

Arbeta med produkter:

Du måste skapa produkter i Sello för att du ska kunna lägga ut dom på dina marknadsplatser. Det finns några olika sätt att göra detta på.

• Skapa produkter genom Sello manuellt med vår skapa produkt funktion.
  • Importera från en marknadsplats du redan säljer på (Tradera, Fyndiq, WooCommerce).
  • Importera från en databas fil (CSV / Excel)

Så fort du har ett sortiment med produkter i Sello så ska du Aktivera dina produkter på dina försäljningskanaler. Det finns då en stor röd knapp i lagerlistan du trycker på, det finns en för varje marknadsplats. Trycker du på denna så kommer Sello skapa din produkt på din marknadsplats. I Sello är det obligatoriskt att du anger ett lagersaldo på dina produkter för att du ska kunna sälja den.

När du skapar en produkt finns det många fält att fylla i, det kan kännas överväldigande men många av fälten behöver du inte använda först du vet att du behöver dom. Det räcker med att du fyller i: Eget namn, Lagersaldo, Bild, Produktnamn, Produktbeskrivning, Kategori, Pris.
Alla andra fält kan vi kalla extra fält.

Ett bra tips är att du har som vana att skriva in en Egen referens (SKU) på dina produkter för att få bra struktur på ditt lager, det brukar vara en intern förkortning som du kan referera till på ditt lager.

Arbeta med ordrar:

När du har lagt ut dina produkter till försäljning så kommer dom sälja förr eller senare. Då kommer Sello läsa in order från din marknadsplats till Sello inom 15 minuter, när ordern kommer in i Sello kommer vi automatiskt minska lagersaldot på produkten i Sello och synka det mot dina andra säljkanaler.

När du har fått en order i Sello kommer du se det då Sello kommer indikera att det finns nya ordrar. Du måste nu hantera din order, du gör detta genom att plocka och packa din order, sedan posta den till din kund. När du har hanterat klart din order ska du ändra status på din order till Levererad. Status på dina ordrar är viktigt, man kan ha olika status på ordrarna för olika ändamål, vissa gånger kan man få in en order som inte är betald, så som från Tradera och egen webbshop. Då kommer ordern ha en status som heter ”Väntar på betalning” och är vanligtvis rosa. När man får in en betald order så kommer ordern ha en status som heter ”Betalning mottagen” och vanligtvis är grön. Du kan skapa egna status i Sello för olika ändamål, säljare som hanterar stora mängder ordrar brukar nyttja detta då dom kan ha stenkoll på hela förloppet. Dom kan då ändra från ”Betalning mottagen” till ”Packad – Väntar på Kollinummer” till ”Levererad”.

När man hanterar ordrar för Tradera och egen webbshop så kan man behöva maila kunden och informera om ordern. Det kan du enkelt göra genom att öppna ordern och klicka på rullistan ”Välj mail att skicka”. Där har du några mail-mallar till grund som du kan använda för att förenkla mail-utskick, mail-mallarna kan du själv ställa in under dina Inställningar.

Några bra verktyg för säker orderhantering:

• Order status
  • Mail utskick
  • Plocklista
  • Följesedel (CDON, Fyndiq)
  • Kvitto

Sen när du börjar utveckla dig inom Sello kan du börja använda får funktioner som förenklar din hantering så som markera fler ordrar samtidigt och ändra status på dom, eller skicka ut mail. Filtrera ordrar på olika status och skicka omdöme om kunderna (Tradera) för alla markerade ordrar med mera.

Arbeta med inställningar:

Det är alltid bra om du tittar igenom dina inställningar på ditt konto så att det ser ut som att dom passar dig, många av sakerna är inställda rätt från början så är det något du inte förstår är det nog smart om du låter det vara. Men efter ett tag när du har arbetat med Sello en stund så kanske du kommer på ett bättre upplägg på ditt arbete och vill då anpassa dina inställningar. Du kan styra över det mesta, produkter, orderinläsning, mail, objektmallar, order status, omdömen med mera.

Ord förklaring:

• Säljkanaler = Dina olika webbshoppar och marknadsplatser du har kopplat Sello till.
  • Försäljningskanaler = Dina olika webbshoppar och marknadsplatser som du har kopplat Sello till.
  • CSV = Komma separerad textfil, en slags databas fil.